Mljet: Zelená perla Chorvatska

Na první pohled je trochu jiný, než většina chorvatských ostrovů. Bujná vegetace, národní park s krásnými lesy i jezery, nádherné pláže a perfektní podmínky pro vodní sporty. Chorvatský ostrov Mljet leží mezi Dubrovníkem a Korčulou a najdete tu nejen úžasnou přírodu, ale i božský klid. Vydat se sem můžete třeba s naší jachtou Umbrella Victoria!

Tým Umbrella Yacht   |   25. 3. 2019

Pokud sledujete náš blog, určitě víte, že Chorvatsko považujeme za jednu z nejkrásnějších destinací pro plavbu lodí. Spoustu zajímavých tipů na to, kde zakotvit, najdete v našich starších článcích Chorvatsko jako top destinace pro plavbu lodí? Rozhodně ano! nebo Jachtou na Jadran? Objevte nejkrásnější pláže Chorvatska!

Mljet je ale přece jen trochu jiný než zbytek chorvatských ostrovů. 72 procent jeho plochy totiž pokrývají lesy – borové, dubové i cedrové háje, díky kterým je Mljet nejzelenějším ostrovem Chorvatska. Navíc na severozápadním cípu ostrova leží národní park, který je hlavním důvodem, proč tu strávit alespoň pár dní. A do třetice tu najdete klid a pohodovou atmosféru a navrch výborné podmínky pro rybaření i provozování vodních sportů.  

Mljet

Na Mljetu jsou mimo jiné i krásné pláže

 

Národní park: Vykoupejte se v jezerech!

Říká se, že právě Mljet inspiroval Homéra při psaní slavného eposu o Odysseovi – chorvatský ostrov měl být předobrazem ostrova Ogygie, na kterém Odyssea sedm let zadržovala nymfa Kalypsó. Určitě vám doporučujeme pořádně prozkoumat vnitrozemí. Najdete tu krásné jeskyně (třeba Odysseovu jeskyni nebo Movriču), ale především Velké a Malé jezero. Tyto původně krasové doliny na území národního parku postupně zaplavila mořská voda, která sem proudí průlivem Soline.  

K jezerům můžete vyrazit po značených cestách z přístavů Polače a Pomena, další stezky vás pak provedou po březích nebo třeba k vyhlídkovému místu Montokuc, ze kterého je krásný výhled na národní park, sousední Pelješac i Korčulu. U jezer si můžete pronajmout loďku (jachty sem vplout nemohou) nebo se tu vykoupat (voda je tu až o čtyři stupně teplejší než v moři). Ve Velkém jezeře leží i maličký ostrůvek Svaté Marie, na kterém si můžete prohlédnout benediktinský klášter z 12. století i kostelík zasvěcený Panně Marii.

Mljet

Uprostřed národního parku jsou ukrytá i dvě jezera

 

Klid a spousta slunce

Mljet nabízí i velmi příjemné podnebí s vysokým počtem hodin slunečního svitu ročně. Žije tu jen něco přes 1200 obyvatel a rozhodně tu nečekejte žádná turistická centra – místo nich tu na vás čeká klid a domácká pohoda. To oceníte i na zdejších krásných plážích, kde se rozhodně nebudete muset s nikým přetlačovat. Převážně písečné pláže najdete třeba v okolí vesničky Babino Polje nebo na jihovýchodně u obce Saplunara.

A ještě na jednu specialitu se na Mljetu musíte připravit – nejspíš tu narazíte i na šelmičky promyky mungo. Chorvaté je tu na počátku 20. století vysadili, aby se postaraly o vyhubení místních jedovatých hadů. Hady tu dnes už skoro nenajdete, zato promyky se přemnožily.

Mljet

Na ostrůvku Svaté Marie najdete starý klášter a kostelík

 

Na palubě jachty Umbrella Victoria

Na chorvatský Mljet můžete vyrazit na palubě hned několika našich jachet (jejich přehled najdete ZDE). My vám ale doporučujeme především luxusní motorový katamarán Umbrella Victoria! Tahle kráska ubytuje až 8 osob v prostorných kajutách a salonu, které poskytují podobný komfort jako špičkový hotel. Každá kajuta má k dispozici vlastní koupelnu, TV a wifi připojení. V prosvětleném salonu je pak kromě posezení i perfektně vybavená kuchyňka a rozkládací jídelní stůl.

To nejlepší ale najdete na palubě – velkorysá relaxační zóna na flybridge, horní palubě, vám doslova vyrazí dech! Kromě sedaček tu je gril s lednicí, abyste si mohli vychutnávat grilované lahůdky i chlazené nápoje, kdykoli si vzpomenete. Pokud milujete opalování, oceníte pohodlné matrace na přídi lodi. A až se budete chtít zchladit, stačí se přesunout na hydraulickou koupací platformu na zádi jachty a skočit šipku do moře! K dispozici budete mít i přídavný člun Williams, vodní wake, stand up paddleboardy, kruh na tahání a další vodní hračky pro děti i dospělé, na vyžádání a za poplatek je možné doplnit i seabob.

Mljet

Na Mljet vás vezme třeba naše luxusní jachta Umbrella Victoria

Chcete se o této luxusní jachtě dozvědět víc? Přečtěte si náš článek Umbrella Victoria: Prohlédněte si ji pořádně zblízka!, v němž najdete podrobnou videoprohlídku. Volné termíny a ceny pak najdete na našich webových stránkách. A důležitá informace na závěr – pokud se rozhodnete na Mljet (nebo do kterékoli jiné části Chorvatska) vyrazit na naší „Viktorce“, dostanete od nás jako dárek bednu šampaňského a stylová námořnická polo trička pro celou posádku!

Foto: Shutterstock.com a archiv Umbrella Yacht

 

Chcete s námi vyrazit do Chorvatska? Napište nám!

Přečíst více článků